Jelszavaink valának: Liliom. Izgalom. Olvasom. Átadom.

"Az ember csak akkor hal meg, mikor elfelejtik" -ha ez igaz volna Liliomra, Molnár alteregójára,s főként Molnárra, akkor nem üldögélnénk keddenként a Teleki u. 21. alatt, mintegy ünnepelve a dráma 105. évfordulóját.

A szerelmi történetet Molnár Ferenc 1909-ben egy meséből szerezte, amit vasárnapi tárcák helyett kezdett el írni a Pesti Napló szerkesztőségében. Az altató mese című írásban Molnár így fogalmazott: "Ez a mese arra való, hogy özvegyasszonyok altassák el vele kisgyermekeiket, vagy jó gyerekek altassák el vele öreg és fáradt szüleiket. A mesét szép csöndben, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna. A végét pedig már lassabban és halkan, hogy mire vége szakad, aludjék el az, akinek mesélték". Erőst azon dolgozunk, hogy az utolsó momentumot ne kelljen megtapasztalnotok, megtapasztalnunk. Célunk igazán megmutatni, mi az, amit úgy mondunk: "bal kézzel srégen a tüdőre egy mejjpor köhögés ellen" - bizony nekünk is jó lett volna a keddi nagy hidegben valami por köhögés ellen. A darabbal való birkózás( felolvasás), ill. karakterépítés mellett megannyi, Molnár által nyitott kérdésre próbáltunk válaszokat keresni: "Változhat-e az ember, vagy örökre rabjai vagyunk saját gyarlóságainknak? Lehet-e harcolni a kiszolgáltatottság ellen, vagy a végzet elkerülhetetlen?" -csupán a magunk szájízének megfelelően tudnánk- nem lehet.

"Cselédbogár"és "Csirkefogó" külvárosi legendája nehezen modernizálható( nem is ez a célunk), viszont minden korban aktuális. Endre barátunkra ( no nem arra, majd az is jön!) nem lehet haragudni, így kicsit mindannyian Julik és Muskátnék vagyunk.
"A feleség olyan, mint a monokli. Elegáns viselet, de nélküle jobban lát az ember."(Molnár)

Légyen könnyzacskókra ható, nagy szeretetgombóc, mi kiforr... A legszebb szívszerelmet attribútumként kitűző Liget-romantika.

"Arra kell gondolni, hogy az embereknek mennyi komolyabb bajuk van, mint a szerelmi szenvedés. Meghal valakijük. Nincs mit enniük. Operálják őket. Tulajdonképpen szégyellni kellene szerelemtől szenvedni."

"Lopni valami nagyon vidám és mulattató dolog lehet. Talán oly vidám, oly mulatságos és oly boldogító, mint amilyen borús, szomorú és keserű az ellentéte: a tisztes kenyérkereső munka."

"Sose akarjon hazugsággal operálni egy asszonynál. Ez egyértelmű azzal, hogy kiszolgáltatja magát neki."

Krúdy Gyula szerint: „Lehet rajongani érte, tombolni, megőrülni művészetén, […] és lehet csendesen legyinteni […] Könnyed és graciózus, mint egy csodálatos dal, és oly egyszerű, mint egy kalitka, amellyel a gimplit fogják. Lehet meghajigálni babérral is meg régi tojásokkal is, lehet őt gyűlölni, és lehet szeretni, megbolondulni lehet tőle vagy kiábrándulni reménytelenséggel…”

- Hermann Brigi -