16473?

16473?

 

Nem a Nyomorultakból van a szám( bár olykor találó lenne) és még csak nem is Madách falanszteréből.

 

Fél hét már több, mint öt perce jócskán elmúlt, az almahámozás meghiúsult, az amerikai kiruccanás nem jött össze (csak Liliom a Fogalmazóúrral) és a 'szép két madár' kalitkájába pedig nem repült be más egyed. Épp ellenkezőleg.

 

Anatómiai vagy költői a kérdés, miszerint 'mi tud jobban szaladni, egy ló, vagy egy ember?' ( hintaló?) Mi viszont odáig szaladtunk a történetben, hogy Linzmann tippje nem jött be, a tízből tizenhat lesz, de börtön? És persze jön Mr. Browning, Dr. Reich, alias 16472 (aki kísérletiesen hasonlít valakire, aki nem doktor), Mr. Clement, majd pedig Scott. Webly Scott, csak hogy hivatalosak legyünk, és végül, de nem utolsó sorban 16473.

 

"- A kerületben vagyunk?

- Ott, fiam. "

 

No de hanyadikban? Azt csak F.úr tudná pontosan megfogalmazni, de most jobb dolga van: elszámol, azaz hogy számoltat. Nem csalás, nem ámítás, nem kell hozzá hagymázos látomás, sem Álmoskönyv, a tisztes úr keresztül lát mindenkin, mint egy darab üvegen, türelme végtelen, a rendet mindig minden körülmények között betartja, a vizsgákat pedig kifejezetten szereti. A Föld még ilyen embert nem termett.

 

De hiába a végeláthatatlan türelem, a mi Liliomunknak a házmesterség még mindig igen csak derogál, holott érzi helyzete tarthatatlanságát, ennek ellenére nyegle, és makacs, mint egy öszvér, ha mindjárt a Mindenható utasítaná, bizisten akkor sem adná be a derekát.

 

Ilyen ez a művészélet, ha egyszer valaki beleszeret... - Hermann Brigi -